fredag 26 december 2008

GOD FORTSÄTTNING

Till dagens inlägg har jag inte hunnit fotografera något som jag vill visa upp och såhär dags är det ju ingen idé att plocka fram kameran. Tänkte istället dela med mig lite av mina nya erfarenheter från årets julafton samt berätta vad för fint som jag fick av min älskade sambo=)

Fram tills denna jul har julafton spenderats på annat håll än hemma. Detta har självklart varit mysigt men de senaste åren och efter att jag fått barn har jag känt ett stort sug efter att få vara hemma på julafton och skapa våra egna traditioner. Så denna julen blev det äntligen dags. Mina förväntningar var höga, jag ville så gärna skapa drömjulen, både för mina barn, men även för mina syskon med barn samt min mamma. Det jag inte räknat med var hur fort julafton skulle närma sig, och hur dålig jag är på att planera. Så dagen innan julafton var sambon och jag uppe till klockan 2. Allt i ett desperat försök från min sida att få till julstämningen i vårt hem som faktiskt endast innehåller ett fåtal tomtar, men desto mer annat pynt. Sista dagen innan jul hann jag bland annat med att slå in de sista julklapparna, sy 4 julstrumpor (dessa ska jag fota imorgon), duka bordet, klä ännu en minigran samt vara ute i skogen och grilla ett par timmar med våra barn samt min bror med familj. När vi gick och la oss på natten kände jag mig relativt förberedd inför morgondagen.

På julafton vaknade vi ganska sent och hela familjen öppnade de julklappar som vi kvällen innan pressat ner i de något tajta julstrumporna (hmpf… hade ju inget mönster att sy strumporna efter). Sedan var det full rulle då barnen skulle duschas, det sista skulle inhandlas och brödet skulle bakas. Det var till och med så illa att jag stod i duschen när de första gästerna kom. Men som tur är var det ju bara min familj som skulle komma. Därefter gick dagen i ett enda svep och det största och mest tidskrävande momentet var julmaten. Dels tar det evigheter att plocka fram all mat och värma den. Sedan tar det minst lika lång tid att plocka undan den, förpacka den och försöka hitta plats för alla skålar i kylskåpet. Resten av dagen förflöt efter middagen någorlunda lugnt och vi hann med både klappleken, ett tomtebesök, en fika och byte av gäster. Som tur var innehöll kvällen ett annat tempo och då bjöd vi svärmor, svärfar och svågern med familj på gröt och julgodis. Vi träffade även tomten ännu en gång och barnen hann leka. Men jag kan lova att det inte fanns mycket energi kvar i denna kropp. Jag var helt slut när det var dags för svärmor och de andra att komma, jag rusade runt och städade undan sedan min familj åkt och på de 20 minuterna som hann gå innan nästa gäng kom hann vi städa undan det mesta, byta duk och duka på nytt samt sätta på gröten. Jag lovar, jag rusade verkligen runt här i hemmet samtidigt som jag kommenderade sambon vad han skulle göra.

På det hela var julafton ganska lyckad och jag hann det mesta av det jag hoppats hinna. Dock var det något som jag knappt hann alls… att umgås och mysa med mina två ögonstenar. Nästan hela julafton lekte T med de andra barnen och enda gången jag pratade med henne var när jag var tvungen att kommentera det bus hon gjort. Minstingen satt nog i allas knä utan i mitt. Detta känns självklart inte alls bra och det jag insett efter att ha analyserat dagen är att:

Maten tar onödigt mycket tid i anspråk. Det är bättre att ha endast de populäraste rätterna på julbordet och de andra får man väl äta vid ett annat tillfälle.

Det är bra om man hela tiden plockar undan i köket så att det inte blir en massa disk som står överallt. Något som underlättar detta är om man har en tom diskmaskin när dagen börjar så att det bara är att ställa in disken varefter dagen går.

Att man bör minska antalet julklappar vid julklappsutdelningen. Det vill säga att varje familj endast tar med sig 3-4 julklappar var till sina barn. Sedan byter ju familjernas barn julklappar så antalet blir ju ändå fler än dessa 3-4 klappar. Annars tar utdelningen väldigt lång tid och ett plus med denna metod är att barnen inte behöver bli avundsjuka på varandra beträffande antalet klappar.

Det är tillräckligt att bjuda hem en sida av släkten/julafton. Det jag menar med detta är att om man ska ha förmiddagen hemma för ena sidan av släkten bör man tänka efter innan man bestämmer sig för att även ha andra sidan av släkten på kvällen. För mig är det viktigt att kunna ge allt när jag bjuder hem människor, och framförallt när det handlar om julafton. Det var otroligt stressande när hemmet var ett inferno när kvällen närmade sig och då svärmor och de andra skulle dyka upp. Hädanefter kommer jag inte ha två bjudningar under en dag.

Summa kardemumma = helt underbart att ha fått ha julafton. Jag vill definitivt ha den igen men nästa gång ska jag göra mycket annorlunda.

Hoppas att alla andra har haft en underbar julafton. Jag hade det och när jag stupade i säng på kvällen var jag så nöjd eftersom dagen bland annat resulterat i en ny favoritsak… nämligen en fransk kyrkoljusstake från Alvas hus som min underbara sambo köpt till mig.


Bilden är lånad från butiken eftersom jag ännu inte har hunnit ta något passande foto. Visst är den fin, älskar den redan.

Kram på er som orkat läsa detta lååååååånga inlägg och en GOD FORTSÄTTNING /Ida

3 kommentarer:

Anonym sa...

God fortsättning!
Det var inte dåligt av dig att fixa allt det på julafton! Jag förstår att du var trött,vem skulle inte varit det. Hoppas att ni haft det lite lugnare sen.
Kram Helena
Vilken fin ljusstake, den hade man inte sagt nej till...

mig & alice sa...

Oj..jag säger bara OJ!!
Att du inte somnade på Kalle Anka var nog ett under.

Men jag förstår precis vad du menar...vi firade jul för första gången hemma vi med, man vill ju så gärna att alla ska tycka att det är en härlig julstämning så man glömmer lätt bort att njuta av den själv. Men nu har du ju provat och lärt dig till nästa år så allt kan ju bara bli bättre. Jag är dock heeelt säker på att dina gäster kände den rätta julstämningen.

Vacker klapp du fått av din sambo :-).

Ta nu igen dig och njut lite du med.
Kraam
Melinda

Marits vita skrin sa...

Men gud kvinna vilken juafton du haft. Stresssigt värre.
Men nu har du ju lärt dig till nästa år hur du ska lägga upp det.

Vilken vacker ljusstake du fick av din älskling.

Kram kram